Blog Wat als…

Het hoogtepunt in mijn korte carrière: mijn afstudeerproject 'Wat als...' En het bleef niet bij slechts een afstudeerproject! Volg hier de vorderingen en neem een kijkje op de website www.watals-toekomstpraat.nl

Les Talentontwikkeling Basisschool Het Festival

07 maart 2019

'ALS IK ALLES ZOU KUNNEN UITVINDEN ZOU IK EEN APPARAAT MAKEN DAT LAAT ZIEN WAT MENSEN NODIG HEBBEN OM ZE BETER TE MAKEN ALS ZE ZIEK ZIJN.'

Afgelopen vrijdag verzorgde ik een les binnen het programma Talentontwikkeling op basisschool Het Festival, Zwolle. Aan de hand van de door mij ontworpen gesprekstool Wat als... gingen kinderen van groep 5 t/ 8 met elkaar in gesprek over de toekomst. Als alles kan, wat is dan hun meest ideale uitvinding?

Bijeenkomst Kennisteam Innovatie

05 februari 2019

Vandaag kreeg ik de kans om aan de hand van Wat als... in gesprek te gaan met een groep Intern Begeleiders van De Onderwijsspecialisten. De groep IB'ers is betrokken bij het kennisteam innovatie op (voortgezet) speciaal onderwijs, waar vernieuwing nodig is op het gebied van Sport & Cultuur. De ontwikkeling van het kind moet centraal staan. Hoe kan het stellen van vragen helpen bij de positionering van het kind in deze veranderlijke tijd? 

Een mooie bijkomstigheid is dat de organisatie 30 sets van Wat als... heeft aangeschaft om te gebruiken op diverse locaties. Een mooie waardering!

De onderwijsspecialisten

Maand van de filosofie - workshop

30 januari 2019

Het duurt nog eventjes, maar tijdens de Maand van de filosofie die in april gaat plaats vinden zal ik één of meerdere workshops geven aan kinderen in Stadkamer Zwolle. Tijdens de sessie zal ik aan de hand van Wat als... op een speelse manier filosoferen met kinderen. Wordt vervolgd...

STA_logo2014_rgb_blauw_0_0_255_pos-217x300

Inez Groen - gamedesigner

12 januari 2019

We zijn nog steeds lijntjes aan het leggen! Gisteren sprak ik met game designer Inez Groen over Wat als... Ze heeft me mooie tips gegeven voor een volgende stap en schreef een artikel over mijn spel op haar website. Over twee weken ga ik aan de babbel met Stadkamer Zwolle binnen het onderdeel cultuureducatie. We zullen zien hoe ver we komen!

Schermafbeelding 2019-01-16 om 17.06.36

Gastles Hogeschool Utrecht

12 december 2018

De Dutch Design week heeft een aantal toffe contacten opgeleverd. Zodoende ben ik benaderd door een docent van Hogeschool Utrecht, met de vraag of ik het zag zitten om een workshop/lezing te geven over mijn project. De doelgroep was een honoursprogram met 18 studenten van diverse opleidingen. Het thema van het programma was 'De wereld in transitie'.

Tijdens de workshop presenteerde ik mijn project en de weg er naar toe. Hoe heeft het stellen van ‘de juiste vragen’ geleid tot een eindproduct? Na de presentatie gingen we in gesprek over de kaarten en gingen de studenten zelf aan de slag met een hedendaags thema, waarbij ze eenzelfde ‘Wat als’ techniek toepasten.

hogeschool-utrecht-01-1080x675
DDW

Dutch Design Week 2018

20 - 29 oktober 2018

Tijdens de Dutch Design Week 2018 in Eindhoven presenteerde ik mijn afstudeerproject: 'Wat als...'. Ik heb hier veel mooie reacties en tips mogen ontvangen. Onder de geïnteresseerden vielen docenten vanuit elke leefijdscategorie, therapeuten en psychologen. Het is super mooi om juist van deze vakmensen een reactie te ontvangen. Nu een stapje verder!

Wat als... in de verkoop!

05 oktober 2018

Wat als_verpakking_sanneneuteboom

HET IS ZO VER! Vol trots mag ik zeggen dat het ‘Wat als...’ vragenspel te koop is! Als afstudeerproject maakte ik een gesprekstool die kinderen kennis leerde maken met ‘de maakbare mens’. Het product gaf de kinderen de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de ethische dilemma’s die aan het thema verbonden zijn, maar bovenal om te fantaseren. De reacties op de kaarten waren van zowel kinderen als volwassenen zodanig positief dat ik heb besloten om het uit te brengen. Neem voor meer informatie, achtergrond van het project of voor het bestellen van een set een kijkje op de website www.watals-toekomstpraat.nl

Afgestudeerd met Wat als...

07 juli 2018

GRADUATED! Het afgelopen jaar heb ik mij volledig gefocust op de relatie tussen de mens, technologie en wetenschap: de maakbare mens. Met mijn afstudeerproject 'Wat als...' ben ik afgestudeerd voor de opleiding Graphic Design! Ook is mijn scriptie genomineerd voor de Theorieprijs. WAT ALS... Wat zou er gebeuren als we kunnen leven in de ruimte? Wat zou er gebeuren als we foto’s kunnen maken met onze ogen? Wat zou je doen als je 200 jaar oud wordt? Onze wereld wordt overspoeld door technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Het tempo hiervan ligt zó hoog dat veel mensen het niet bij kunnen houden. Het technologisch versterken van onze zintuigen, het hacken van onze genen en het kweken van reageerbuisbaby’s is niet meer slechts het genezen: het is upgraden. Dit idee maakt ons bang. Om deze angst voor de toekomst te doen afnemen heb ik een gesprekstool voor kinderen ontwikkeld. ‘Wat als...’ laat hen kennis maken met ‘de maakbare mens’ en laat hen hierbij nadenken over de ethische dilemma’s die aan dit thema verbonden zijn. Door het stellen van open, toekomstgerichte vragen wil ik de kinderen kritisch laten denken over wat zij belangrijk vinden. Maar bovenal wil ik ze laten fantaseren. Hoe ziet jouw toekomstige mens er uit?